IMG_0008

 

Ik heb nog veel plannen voor albums en projecten, maar bovenaan staat met stip het samenstellen van de kinderalbums. Als je (jonge) kinderen hebt en dit leest, weet je misschien hoe overweldigd je kunt worden van alle knutselwerkjes, tekeningen, rapporten, schoolfoto’s, oorkondes, diploma’s, vaantjes en medailles waar ze mee thuis komen. Zelf heb ik twee kinderen en ik ben iemand die het liefst alles bewaard. Stapels papier liggen er nog op me te wachten en hoewel sommige dingen al op traditionele manier zijn gescrapt, wil er dit jaar graag mee verder en ze verwerken in Project Life albums. In dit stukje neem ik je mee in mijn proces!

Op het blog van Becky Higgins staat heel veel nuttige en inspirerende informatie over hoe zo’n (groot) project aan te pakken. Ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden dus haar tips voor bij het maken van een Project Life album voor kids heb ik als leidraad genomen:

tips

 

Inventariseren welke items, foto’s en papieren we hebben/ welke pagina’s al zijn gescrapt. In ons geval ging het om dozen vol kindertekeningen op A4 formaat. Maar ook stapels van groot formaat tekeningen en knutselwerkjes (die niet te scannen zijn) die op zolder lagen. Daarnaast een bewaarmap met schoolpapieren, oorkondes, diploma’s en klassefoto’s. Zeven albums met al eerder gemaakte lay-outs. Mappen met schoolrapporten en toetsen. En als laatste een zestal dozen en een harddisk vol met foto’s die gemaakt zijn sinds de geboorte van de kids.

Verzamelen van alle spullen. Dit was voor mij direct de grootste klus. Ik heb alle tekeningen en documenten op A4 formaat ingescand, en de knutselwerkjes op de foto gezet. Het is een beetje een tussenweg omdat ik niet alles meer wil- en kan bewaren. Dus heb ik een selectie gemaakt en zijn de meeste tekeningen en knutselwerkjes na het digitaliseren weggegooid. We kunnen ze in ieder geval nog op het scherm bekijken en eventueel afdrukken. Bij deze stap was trouwens het moment dat ik me even flink achter de oren krabde; de hele kamer stond vol met jeugdherinneringen van de kids. Het scannen en opslaan heeft letterlijk dagen geduurd. Als ik het over kon doen, had ik onze scanner veel eerder gekocht en er een ritueel van gemaakt om alles na ontvangst direct op naam en datum in te scannen of op de foto te zetten. Daarbij heb ik nog een goede aanvulling;  wees selectief met dat wat je fysiek bewaard.

Sorteren per kind was een makkie, want gelukkig was ik, ondanks dat ik jarenlang veel te veel heb bewaard, nog wel zo wijs geweest om alles dat ik had in aparte dozen en mapjes te stoppen.

Verdelen per jaar of onderwerp. Dit was al iets moeilijker, omdat niet op alles van de eerste jaren een datum stond. Toen de kids klein waren en de schoolwerkjes bleven binnenstromen heb ik een datumstempel gekocht (kun je krijgen bij de boekhandel maar ook bij scrapbookwinkels) en dat hielp me herinneren. Echt een goede tip van Becky: zet op alles wat je binnenkrijgt van je kind direct de naam en datum. Het verder verdelen van de fysieke items die ik wilde gebruiken deed ik in 12 x 12 inch insteekhoezen. Per kind en jaar een insteekhoes, met daarop een label met daarop vermeld de jaren, de groep en de naam van zoon/dochter: kidslabel

Archiveren. Op dit gebied kun je het jezelf of heel moeilijk, of heel gemakkelijk maken. Als je het gemakkelijk wilt kun je deze stap overslaan en direct beginnen met samenstellen van het album. In mijn geval heb ik de moeilijke weg genomen en alle ingescande documenten, foto’s en items gearchiveerd. Niet alleen tijdelijk zolang ik bezig ben met het maken van de albums, maar ook definitief met een goede digitale back-up.

Samenstellen van de albums. Eigenlijk heb ik nog geen idee op hoeveel albums ik zal uitkomen, dus de albums zelf heb ik nog niet bijbesteld. Wel heb ik alvast een flinke voorraad insteekhoezen. Ik ga beginnen met het meest recente jaar en zal gaan terugwerken in de tijd. Zodra ik een album vol heb, bestel ik die bij totdat het project is afgerond. Mijn vorderingen deel ik natuurlijk later met jou op dit blog.

Heb jij je eigen jeugdherinneringen of die van je kinderen ook vastgelegd in een Project Life® album, of wil je er nog mee aan de slag? Wat is jouw verhaal?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *